Większość z nas doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że lokalne gastronomiczne muszą spełniać określone standardy. Zwykle tyczy się to nie tylko samej kuchni, ale także i całego pomieszczenia, w którym goście będą mogli delektować się pysznymi posiłkami. Wobec tego bardzo często w takich lokalach montuje się kutyny powietrzne. Jednak czym one są i jak można je dobrać?
Kurtyna powietrzna- czym ona jest ?
Wiele osób może zastanawiać się, czym właściwie jest kurtyna powietrzna. Być może sala nazwa pozwala wysnuć konkretne domyślenia? Nie da się ukryć, że z kurtyną powietrzną goście restauracji spotykają się praktycznie ma co dzień, a być może nie maja oni o tym nawet pojęcia.
Kurtyna powietrzna jest jednak niezwykle przydatnym i praktycznym urządzeniem. Okazuje się, że jej najważniejszym zadaniem jest nic innego jak wytworzenie swoistej bariery powietrznej. Wówczas może ona działać przez wywiercony otwór drzwiowy i staje się ona całkowicie niewidoczna. Dzięki niej możliwe jest oddzielenie pomiędzy sobą dwóch pomieszczeń lub stref, które z kolei charakteryzują się różnymi temperaturami- zwykle mowa tu o temperaturze zewnętrznej jak i wewnętrznej. W dużym uproszczeniu można powiedzieć, iż chodzi o to, by w momencie otwierania drzwi ciepłe powietrze z lokalu nie uciekało na zewnątrz, zaś zimne nie przenikało do wnętrza. Co więcej kurtyna powietrzna ogranicza również ewentualny dostęp insektów, pyłków czy zanieczyszczeń.
Jak dobrać kurtynę powietrzną?
Zanim w lokalu swoją prace rozliczeni kurtyna powietrzna trzeba oczywiście odpowiednio zadbać o jej wybór. Warto wiec wiedzieć, że rynek obecnie oferuje nam następujące rozwiązania:
-
kurtyna powietrzna elektryczna – jest ona dodatkowo wyposażona w grzałkę elektryczną.
-
kurtyna powietrzna wodna- ten model z kolei doposażony został w wymiennik wody.
-
kurtyna powietrzna podłączona do instalacji grzewczej.
-
kurtyna powietrzna zimna- czyli model bez dodatkowej nagrzewnicy.
Warto jednak pamiętać o niezwykle ważnej kwestii. Każda kurtyna powietrzna obecnie musi mieć niezwykle wydajny wentylator. To on będzie bowiem odpowiedzialny za wytworzenie moc mego strumienia powietrza.
Właściciele lokali gastronomicznych powinni uświadomić sobie fakt, że kurtyna powietrzna nie jest małą inwestycją. Jej finalna cena zależy przede wszystkim od wybranego modelu. Niemniej jednak warto przygotować się na wydatek rzędu nawet powyżej 2-3 tysięcy złotych. W zakreślenie wyboru odpowiedniego urządzenia, warto się dobrze skonsultować ze specjalistą od kurtyn powietrznych.